Regulamentul de arbitraj al concursurilor de skandenberg

 

I. DISPOZITII GENERALE

1. Orice meci va fi arbitrat de 2 arbitri. Arbitrul care dă startul meciului se numeste arbitru principal, celălalt arbitru se numeste arbitru secundar.

2. Eliminare directă. In anumite faze preliminare ale concursului este posibila eliminarea directă. Aceasta înseamnă că un concurent care pierde un meci va iesi din luptă pentru categoria respectiva.

3. Dublă eliminare. Din momentul în care se intra în sistemul dublei eiliminări, un concurent este eliminat numai după ce pierde două meciuri în cadrul unei categorii. Asta înseamna că, după ce a pierdut un meci, concurentul va desfăsura alte meciuri cu alti concurenti, care la rândul lor, au pierdut si ei un meci, cel care pierde al doilea meci fiind eliminat.

4. Concursul se desfăsoară pe categorii de greutate. Organizatorii pot decide unificarea a două categorii în cazul în care sunt insuficienti sportivi pentru fiecare categorie.

5. Cântarul oficial si înscrierea sportivilor vor avea loc în perioada cuprinsă între, cu cel mult 24 de ore înaintea startului competitiilor si până la 1 ora înaintea startului.

6. Toti participantii îsi asumă urmările oricărui accident posibil cauzat de participarea la competitie.

II. REGULI INAINTE DE STARTUL MECIURILOR

1. Dacă un competitor nu ajunge la masa în 60 secunde, de când a fost strigat de către organizatori, va pierde meciul.

2. Competitorii trebuie să vină la masă cu coatele descoperite. Ei trebuie să poarte tricou sau maieu. În cazul în care mânecile tricoului sunt prea lungi, acestea trebuie ridicate pînă la minim 5 centimentri deasupra coatelor.

3. Bandajele pentru cot sau încheieturi sunt interzise.

4. Este interzisă purtarea inelelor, ceasurilor, brătărilor sau a altor bijuterii pe mână la masa de concurs.

5. Este interzisă purtarea sepcilor la masa de concurs. Părul lung trebuie sa fie prins în coadă. Sunt permise bentitele pentru frunte.

6. Dacă un concurent este prea scund, trebuie folosit un postament special, pe care sportivul să stea suit când concureaza, pentru a evita să se ridice cu ambele picioare de pe sol.

7. Pentru evitarea alunecării palmelor se va folosi cretă, talc sau magneziu.

8. Atât înainte, cât si în timpul meciului, sportivii trebuie să aibă o conduită sportivă fată de adversari, arbitri, oficiali si public.

III. PRIZA MÂINILOR SI POZITIA CORPULUI LA START

1. Concurentii au la dispozitie 1 minut pentru a se aseza într-o pozitie corectă de start. Aceasta însemnă că:

2. „Mâna liberă” trebuie să aiba contact, pe tot parcursul meciului, cu mânerul special.

3. Priza mâinilor trebuie să respecte „vizibilitatea falangei” degetului opozabil (degetul mare).

4. Priza palmelor competitorilor trebuie să se situeze exact deasupra mijlocului mesei.

5. La start încheieturile trebuie să fie perfect drepte.

6. Umerii competitorilor trebuie să fie paraleli cu masa de skandenberg; îsi pot modifica pozitia după start.

7. Cotul bratului care trage trebuie să fie situat pe perna specială de pe masă.

8.Trebuie să fie o distantă minimă de un pumn între umăr si priza mâinilor; acceasi distantă (minima) fată de priza trebuie să aibă si bărbia (la start).

IMPORTANT: Arbitrii nu sunt la masă pentru a se lupta cu dumneavoastră. Vă vor atinge usor cu degetele pozitiile gresite ale prizei pentru a le corecta.
8. Orice nesupunere, la sfatul arbitrilor, de corectare a pozitiei de start va fi sanctionată cu o atentionare. Două atentionari inseamnă o greseală (poza 14).

9. Participantii au 1 minut de a face priza, daca nu se apelează la „priza arbitrului” (poza 04), cu palmele paralele cu masa. In cazul acesta, dupa ce arbitrul a consemnat pozitia mâinilor (poza 06 si 09), până la start (poza 10) nu se mai modifică nici pozitia corpului si ,bineinteles, nici cea a mâinilor. Din momentul în care arbitrul spune „NU MISCATI” (poza 09) si până dă startul (poza 09), orice miscare a umerilor, coatelor, sau modificarea prizei de către un concurent generează o greseală (poza 14).

IV. STARTUL SI DESFASURAREA MECIURILOR

1. Semnalul de start este „GATA… START” ( READY… GO) într-o
cadentă nespecificată (poza 10).

2. Concurentii trebuie să se oprească din tras când arbitrul spune STOP si pune mâinile pe priza concurentilor (poza 01, 02 si 16).

3. Arbitrul poate opri meciul cu comanda STOP când concurentul a facut o greseală (poza 14) sau pentru a anunta învingătorul (poza 17).

4. După ce un concurent este sanctionat cu prima greseală, meciul se reia din pozitia de start.

5. Arbitrul atentionează concurentii dacă acestia desprind mâna liberă de pe mânerul special. Dacă acestia nu pun mâna la loc pe maner, arbitrul opreste meciul si îi sanctionează cu greseală.

6. Concurentul care face două greseli pierde meciul (poza 15).

7. Greseală este considerată ridicarea cotului de pe pernită în cazul în care nici o alta parte a antebratului nu mai este în contact cu pernit (poza 12)

8. Greseală este considerată si iesirea cotului de pe pernită (poza 11).

9. Greseală este initierea scăpării mâinii din priza adversarului în vreun fel, când dai drumul la mână (poza 18 si 19).

10. Greseală este când umerii competitorilor depăsesc centrul mesei.

11. Este interzisă folosirea altei parti a corpului (de ex. bărbie, umăr sau cap) în scopul câstigării meciului; orice încercare de acest gen se consideră greseală.

12. Asezarea în cele 2 pozitii periculoase „Bratul rupt” este greseală (poza 13).

13. Comportamentul nesportiv se consideră greseală.

14. După o gresală sunt permise maximum 30 secunde de repaus.

15. Dacă si numai dacă ambii concurenti dau drumul simultan la mână, sau priza alunecă din cauza ambilor concurenti, arbitrul indica semnul din poza 05 si poate proceda la legarea mâinilor concurentilor cu cordelina specială (STRAP) si nu se acordă nici o greseală nimănui pentru acest fapt. Modul de legare a mâinilor concurentilor este ilustrat în pozele 20-26).

V. DECIDEREA ÎNVINGĂTORULUI

1. La sfârsitul meciului, arbitrul va indica în mod clar castigătorul, care trebuie să treacă pe la masa juriului pentru a se autentifica.

2. Meciul se pierde când orice parte a încheieturii sau a degetelor pierzatorului trec de limita pernutelor laterale ale mesei, indiferent dacă le ating sau nu.

3. În cazul unei răniri accidentale se consideră meci pierdut pentru cel accidentat.

4. Două greseli generează pierderea meciului.

5. Dacă competitor face o greseală când e într-o pozitie pierzătoare, el pierde meciul, chiar dacă e prima lui greseala. Pozitia pierzătoare e judecată de arbitri (în principiu dacă a fost dus la, cel putin, 2/3 spre pernita laterală, dar arbitrii pot decide exact si alte pozitii pierzătoare).

6. Atât arbitrul principal cât si arbitrii secundari pot da atentionări sau greseli.

7. DECIZIA ARBITRILOR ESTE FINALĂ SI NU POATE FI SCHIMBATĂ !!!

8. Protestele nu se adresează arbitrilor! Protestele se adresează mesei juriului, care, dacă este necesar, poate cere arbitrilor să se reconsulte. După ce se reconsultă, arbitrii pot decide dacă meciul se reia sau nu.

Presedinte comisia de arbitri,

Dragos Corcoveanu

By Bolbo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts